Hoppa till innehållet

Utställning: För en rimligare värld.

  • Utställning: För en rimligare värld
Datum
Laddar...
Öppettider

Besök vårt café och se utställningen under biljettkassans ordinarie öppettider. Det går också bra att besöka utställningen innan ditt biobesök mellan 19 sep och 30 sep. Vi öppnar i vanlig ordning 60 minuter innan varje biovisning.

Om utställningen

2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Det firar vi med en ny utställning där vi lyfter vår betydelse för demokrati och utveckling i Sverige.

Yttrandefrihet, allmän och lika rösträtt, rätt att organisera sig i föreningar och alla människors lika värde var värderingar som hotade den då rådande makten under 1800-talet slut. Därför blev det också nödvändigt att bygga egna hus och skaffa egen mark för att skapa demokratiska mötesplatser där arbetet kunde bedrivas. De grundläggande tankarna var solidaritet i stället för privata fördelar och organisation i stället för planlöshet. 1 april 1893 invigdes Malmö Folkets Hus och på Valborgsmässoafton samma år öppnade Malmö Folkets Park sina grindar.

En rörelse med en lång och stolt historia, som sträcker sig från pionjärtidens kamp för mötesfrihet och bättre livsvillkor i slutet av 1800-talet till dagens mobilisering av nya mötesplatser i våra förortsområden, är svår att sammanfatta. Som en självklar del av det svenska folkhemmet och en viktig aktör inom kultur och bildning är berättelserna om Folkets Hus och Folkets Park oändligt många. I utställningen har vi valt att lyfta trettio samhällsförbättrande händelser om vår historia som på olika sätt skapat en rimligare värld. Det kan vara föreningar som förbättrat medlemmars livsvillkor till starka ställningstaganden och solidariska handlingar.

Utställningen presenterar även spännande och viktiga kulturella händelser och visar på paralleller och likheter mellan då och nu, men lyfter även blicken mot framtiden. Utställningen kan ses som en del av Riksdagens satsning ”Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati” för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden.

Pris Fri entré

Lokal Café Saga
Ingång Drottninggatan 4

Arrangör Folkets Hus Boden
Utställningen har tagits fram av Folkets Hus och Parker

Öpnna kalendarium

Kalendarium

Fri 30 Sep 19:00
Smile
Köp biljett
Wed 5 Oct 19:00
Smile
Köp biljett
Fri 14 Oct 18:00
Kärleksbevis
Köp biljett
Fri 14 Oct 20:30
Halloween ends
Köp biljett
Sat 15 Oct 19:00
Kärleksbevis
Köp biljett
Sun 16 Oct 14:00
Kärleksbevis
Köp biljett
Sun 16 Oct 19:00
Halloween ends
Köp biljett
Tue 18 Oct 19:00
Kärleksbevis
Köp biljett
Mon 24 Oct 19:00
Beyond Words 7
Läs mer
Wed 30 Nov 14:00
Dagbio: Coda
Köp biljett

Engagera dig för kulturen i Boden.

Vi tror på att möta nya idéer med nyfikenhet och entusiasm. Vill du jobba med oss? Är du nyfiken på hur man påverkar beslut? Vill du starta upp en ungdomsgrupp?

Läs mer och engagera dig!

Inför ditt besök

Förköpta biljetter får du i handen (om du köper på plats) eller din e-postadress (om du köper på hemsidan). Vi har alltid kunnig personal på plats - säg till om du har frågor eller problem!

Undrar du något mer inför ditt besök? Läs svaren på våra vanligaste frågor och svar här eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Ta paus i firandet

Ge bort en stunds lugn och ro. Lika uppskattat av svärsonen som av familjens ständiga projektledare.

Läs mer om och köp Presentkort

Hjälp oss bli bättre.

Berätta för oss när något inte fungerar och kan anpassas bättre för dig. Genom ditt engagemang växer vi starkare - tillsammans!

Klicka här för att mejla oss

By Formsmedjan. Powered by Yago