Hoppa till innehållet

Åldersgränser på bio

 • Barntillåten
  Får ses av alla oavsett ålder
 • Från 7 år
  Får ses av alla i vuxet sällskap
 • Från 11 år
  Från 7 år i vuxet sällskap
 • Från 15 år
  Från 15 år utan vuxna. Från 11 år i vuxet sällskap
Ålderskontroll

Vi är skyldiga att kontrollera att lagen om åldersgränserna följs (Lag 2010:1882). Var därmed beredd att du kan behöva styrka din ålder med en godkänd och giltig fotolegitimation i insläppet till salongen. Godkänd fotolegitimation är:

I vuxet sällskap (ledsagarregeln)

Vuxen är du som med godkänd fotolegitimation kan intyga att du är 18 år fyllda. För barn i vuxnas sällskap gäller ledsagarregeln. Vad betyder det? Jo, att åldersgränserna justeras nedåt i sällskap av vuxen. Ledsagarregeln gäller endast i vuxet sällskap under själva visningen. Du kan inte köpa biljett till och sedan lämna ditt barn på en barnförbjuden visning om denne är under 15 år.

Den 1 mars 2017 utökades ledsagarregeln till att gälla även filmer med 15-års åldersgräns. 

Lagändring 2017-03-01: Statens Medieråds pressmeddelande

Barn och ungdom under 15 år

Film som av Statens medieråd tilldelats åldersgränsen "från 15 år" (Barnförbjuden film) lägger vi speciell vikt vid. Vi genomför ålderskontroller och ser till så att skyltning i lokal, på hemsida och i sociala medier är tydlig.

Åldersgränser vid evenemang

Vid evenemang kan åldersgränser gälla som vid visning av bio. Här är det dock arrangören som ansvarar för att informera oss om åldersgränser, samt hur denne vill att vi kontrollerar ålder på besökare. När vi arrangerar sköter vi kontroll på samma vis som vid biovisning - för att det ska vara enkelt för dig och för oss.

Undantaget är vid alkoholservering i samband med paus där det alltid är 18 års åldersgräns för att köpa alkohol. Minderåriga barn och ungdomar får vistas i lokalerna, men får varken serveras alkohol av oss eller någon annan. Vi genomför regelbundet kontroller för att försäkra oss om att ingen minderårig serveras alkohol.

Mer om åldersgränser för evenemang och om alkohol kommer finnas till servering skriver vi ut på landningssidan för evenemanget.

By Formsmedjan. Powered by Yago