Hoppa till innehållet
12 mars 2021

Folkets Hus historia - från 1902 till 2020

Från fackliga möten i Wikströmska gården till kulturborg i centrum - Folkets Hus Bodens historia sträcker sig ut över 120 år och spänner över flera hus. Den här första delen i en serie texter blickar tillbaka på föreningens historia och arv för att staka ut vägen framåt.

Folkets Hus bildades 1902, i samband med byggandet av Bodens Fästning. De första fackföreningarna i Boden behövde hålla möten, men fick inte nyttja några av de befintliga lokalerna.

Då beslöt man sig för att lösa frågan på egen hand och därmed bildades en Folkets Hus-förening. Bakom initiativet stod den socialdemokratiska arbetarekommunen och några av de fackliga organisationerna.

En rörelse, flera hus (och flera bränder!)

De första mötena hölls i den så kallade Wikströmska gården, som faktiskt stod där dagens Medborgarhus är byggt. Föreningen valde snart att hyra lokal hos föreningen Enighet och Vänskap som ägde en byggnad vid nuvarande Kungsgatan 15. Det huset brann emellertid ned i mars 1908.

Det första egna huset låg på Lindrothska tomten (Kommendörsgatan) och stod klart i slutet av 1912. Huset byggdes ut 1915 och där blev man kvar i många år trots bränder 1926 och 1955.

På 50-talet påbörjades planeringen av ett nytt, med den tidens mått mätt, skrytigt bygge. Marken i nuvarande kvarteret Oxeln hade köpts av Hildur Hackzell redan 1943, men planeringen drog ut på tiden och byggstart skedde först 11:e april 1963. Invigning av Bodens Medborgarhus ägde rum 18:e juni 1966. Visionen var storslagen.

Kultur, handel och service i ett hus

Biograf, fullt utrustad scen, loger, möteslokaler, kontor, danslokal och bowlinghall. Det nya huset innehöll förutom Folkets Hus egna verksamhetslokaler ett stadshotell och flera butikslokaler. Här byggdes även in folktandvård, bibliotek och läkarstation. Bland hyresgästerna fanns Sveriges Radio, NSD, konditori Opalen och många fler.

Huset förblev i Folkets Hus ägo fram till 31:e december 2006, då det såldes till Bodens kommun. Kommunen sålde det vidare till Svea fastigheter, som därpå startade ombyggnationen till galleria. Enter galleria invigdes 29:e oktober 2009.

Folkets Hus idag och imorgon

2015 köpte kommunen tillbaka de delar av huset där Folkets Hus hyrt in sig sedan 2006. 2020 sålde kommunen åter byggnaden till en ny intressent, Samhällsbyggnadsbolaget SBB.

Här står vi idag. Mitt i en omvälvande och rätt så spännande tid. Historieskrivningen handlar idag mycket mindre om olika hus, desto mer om de idéer föreningen burit sen 1902. Samtidigt som Medborgarhuset i sig blir äldre och behöver tillsyn.

Nästa del kommer handla vårt uppdrag, vilka förutsättningar och utmaningar det ger föreningen. Målet är att i slutet av serien landa i Folkets Hus storslagna visioner för kulturlivet i 2020-talets Boden.

Lästips

Folkets Hus och Parkers historia

Bodens kommun vill sälja Medborgarhuset - NSD

Wallströmska hörnan - Bodens kommun

Bilder

Bilden på byggarbetsplatsen kommer från Bodens Kommuns bildarkiv. Visualiseringen av ombyggd entré är framtagen av a och d arkitektkontor.

Den här texten är omarbetad av Oskar Nordström, anställd på Folkets Hus Boden. Textens originalversion saknar uppgift om upphovsperson. Säg gärna till om du vet vem som skrivit den!

10 juni 2024

Vi söker dig som vill bära tungt, jobba sent, göra skillnad.

Folkets Hus söker personal! Just nu söker vi dig som är över 18 år och som vill jobba extra vid...

5 juni 2024

Pressmeddelande: Inget semesterstängt på biografen i år. “Ska bli jättekul!”

I år är inte allt som vanligt på biografen i Boden. Det blir inte någon semesterstängning, men...

19 maj 2024

Lägre biljettpris för barn/ungdomar hela sommaren lång.

Soligt? Blä. För första gången på mer än 10 år håller biografen öppet hela sommaren och det firar...

Hjälp oss bli bättre.

Berätta för oss när något inte fungerar och kan anpassas bättre för dig. Genom ditt engagemang växer vi starkare - tillsammans!

Klicka här för att mejla oss

Gå före i biljettkön.

Vårt nyhetsbrev är fullproppat med kommande filmer, andra spännande evenemang och erbjudanden - var först med att boka platser till nästa premiärfilm

Klicka här för att anmäla dig

By Formsmedjan. Powered by Yago