Hoppa till innehållet
23 januari 2022

Personalen tipsar #2.

Om man jobbar på en biograf så ser man rätt så mycket film. Eller hur var det nu med det? Jag har frågat alla som knegar på Sagabiografen om de sett något bra på senaste. Utmaningen: Välj bara en enda film att rekommendera till alla andra.

Agnes

Stammisar känner igen Agnes som för tillfället och för det mesta är ledig för studier - men hon hoppar in ibland ändå. Agnes spelar cello, har jättemånga växter och tror att det spökar i salongen.

Agnes filmtips: The Grand Budapest Hotel (2014)

Pastellig, unik och stjärnspäckad: så kan man absolut beskriva den här pärlan till film. Med lättsam action och en rejäl dos humor charmar regissören Wes Anderson oss på sitt sedvanligt egensinniga sätt. Ett måste för dig som har barnasinnet intakt.

David

David jobbar som projektledare på RFSL och hjälper till hos oss när det behövs. På fritiden driver han en improvisationsteatergrupp och har typ hundra andra hobbies och intressen.

Davids filmtips: Hocus Pocus (1993)

Bette Midler och Sarah Jessica Parker som häxa - behövs det sägas mer? Hocus Pocus är en riktigt härlig feel-good queerklassiker att se tillsammans med de du tycker bäst om.

Fredrik

Fredrik heter vår kalkylarksmissbrukande raidledare som optimerar allt. Han drömmer om hundbio, strör post-its runt sig som ingen annan och pratar flytande japanska.

Fredriks filmtips: Evangelion: 3.0+1.0 - Thrice Upon a Time (Shin Evangelion Gekijõban, 2021)

Världshistoriens mest tilltrasslade och oemotståndliga story har äntligen fått sitt tredje och definitiva slut. Evangelion är inte för alla, men för den som viger lite tid åt ett aktivt tittarskap finns här mycket att hämta. Sayonara alla Evangelion - vi saknar er redan!

Mattias

Mattias är ansvarig för inköp och administrerar vårt biljettsystem. Hemma har han ett helt skåp fullt med häftiga mörka saker - typ uppstoppade djur och läskiga böcker.

Mattias filmtips: Your name (Kimi no na wa, 2016)

Makoto Shinkai (regi) gjorde sig ett namn genom att, i sitt hem och på egen hand, animera kortfilmer. Hans savantliknande känsla för detaljrika bakgrunder är verkligen något man måste se. I Your name fulländas många av hans idéer i en spektakulär känslostorm till film. Bra tips till den som redan sett Studio Ghiblis filmer och vill ha mer anime.

Oskar

Undertecknad har sen senaste upplagan av Personalen tipsar sadlat om till halvtidsstudier. Han har väl så småningom tänkt bli bibliotekarie så nu för tiden hittar vi honom oftast i kiosken eller som maskinist vid biovisningarna. Han är fortfarande en kronisk besserwisser och typisk oxe. Soltecknet då förstås.

Oskars filmtips: Scream (2022)

Uppföljar-rebooten av Scream är något så konstigt som en heldum slasher och nördsmart hyllning till orginalet, regissören Wes Craven (1939 - 2015), liksom skräckgenren i stort. Den borde inte fungera, men på något sätt gör den ändå det. Resultatet är helt unikt b-igt och intellektuellt tillfredsställande på samma gång. Inga spoilers! *drar med fingret över halsen*

Petra

Petra fortsätter hjälpa oss klara logistiken trots ett heltidsjobb som lärare. Vi har hört att hennes elever blir väldigt överraskade när de träffar henne och inser att hon inte spenderar all sin tid på deras skola. Hon har säkert lagt över 100 pussel och hennes elevhem är såklart Ravenclaw.

Petras filmtips: Sweeney Todd - The Demon Barber of Fleet Street (2007)

"Skräckmusikal för oss som inte gillar traditionell skräckfilm" säger Petra om Sweeney Todd, och det är väl bara att hålla med. Kan tilläggas att den även är en rätt bra musikal för oss som inte brukar dras till den genren. Dags för en rewatch tycker vi!

Sonia

Sonia är vår verksamhetschef och den av oss som arbetat längst på Folkets Hus. Hon har många strängar på lyran, bland annat har hon varit sångpedagog och medlem i bandet Euskefeurat(!) på 80-talet. Sonia gillar att odla grönsaker och spenderar förmodligen helst sin lediga tid i trädgården med sitt (otroligt fina, reds. anm.) barnbarn.

Sonias filmtips: The Father (2020)

The Father har tre stora stjärnor: Anthony Hopkins, Olivia Coleman (båda Oscars-belönade för sina roller) och lägenheten karaktärerna bor i. Den byter nämligen dekor från en scen till en annan - för att symbolisera det kaos som tränger sig på de som drabbas av alzheimers och demens. Den här filmen är väl värd din tid när du vill se en gripande berättelse om förändringens brutala krafter som testar kärleksbanden mellan dotter och far.

Sugen på mer film?

Här hittar du alla filmtips som en samlad lista (IMDB.com)

Visa biofilmer på Saga

27 mars 2024

Avvikande öppettider i april och maj 2024.

I påsk och kort därefter har vi ett par avvikelser i våra ordinarie öppettider för...

13 januari 2024

Sagan om februari

Den älskade filmtrilogin Sagan om Ringen kommer åter igen visas på vita duken på sagabiografen i...

19 november 2023

Ta paus i julstressen.

Stressar du över julklapparna? Tipset från oss är att ge bort en stunds lugn och ro i jul....

Hjälp oss bli bättre.

Berätta för oss när något inte fungerar och kan anpassas bättre för dig. Genom ditt engagemang växer vi starkare - tillsammans!

Klicka här för att mejla oss

Gå före i biljettkön.

Vårt nyhetsbrev är fullproppat med kommande filmer, andra spännande evenemang och erbjudanden - var först med att boka platser till nästa premiärfilm

Klicka här för att anmäla dig

By Formsmedjan. Powered by Yago